Dato: 20-05-2017

Særarrangement
Lørdag 20. maj 2017 kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Arrangeret i samarbejde med Matchpoints Seminar, Aarhus Universitet

Reformationsjubilæet vil blive fejret med musik på mange måder over hele verden. I Aarhus løber den største del af fejringen af stablen den 20. maj 2017 med et særligt kulturarrangement i Symfonisk Sal – samt verdenspremieren på den første akt af operaen ”Schlagt sie tot!” af Bo Holten og librettist Eva Sommestad Holten.

 

Aftenens Program:

19.30-19.45 Treenighedskirkens Drengekor
19.45-20.00 Teolog Kathrine Lilleør. Festtale om Luther og kærligheden
20.00-20.15 Duo Askou/Andersen
20.15-20.30 Digter Søren Ulrik Thomsen

Konferencier: Niels Krause-Kjær.

20.30-21.00 Pause

21.00-22.20: Uropførelsen af 1. akt af Luther-operaen Schlagt sie tot! Denne 1. akt følger Luther fra de svimlende triumfer i starten til vendepunktet, da den blodige bondekrig bryder ud. Her fælder Luther i skræk og forfærdelse den replik, som har forfulgt ham siden: Schlagt sie tot! -  Dræb dem!, et udsagn, som på grund af sine skelsættende konsekvenser også er operaens titel. Operaen opføres koncertant med billeder og danske undertekster.

 

Bo Holten, dirigent
Eva Sommestad Holten, libretto og billeder
Jana Hallberg, tysk oversættelse

Lars Møller, Martin Luther
Gert Henning Jensen, Philip Melanchthon
Simon Duus, Spalatin
Morten Staugaard, Lucas Cranach
Inger Dam Jensen, Barbara Cranach
Matthias Hedegaard, Philip af Hessen
Anders Jakobsson, Kurfyrst Frederik af Sachsen
Jens Krogsgaard, Erasmus af Rotterdam
Poul Elming, Andreas Karlstadt

Den Jyske Operas kor

Vokalensemblet GAIA

 

Om ”Schlagt sie tot!”

Med Bo Holtens egne ord: "Schlagt sie tot!" (slå dem ihjel) handler om Luther og reformationen. Ordene i titlen kommer fra Luther, da han hører, at bondehæren bliver stærkere og meget voldelig. Luther var godt selv klar over, at han havde bidraget i stor stil til denne revolution, men han vendte sig pludselig imod den på en meget brutal måde. Dette paradoks er ét af temaerne i denne opera, der forsøger at give et billede af, hvordan det gik til, at Europa blev delt for 500 år siden, og hvordan denne opdeling inden for økonomi, politik, sociale samfundsrelationer og kunst helt igennem afspejles i Martin Luthers egen meget modsætningsfyldte og voldelige, men meget talentfulde personlighed. Musikken er baseret på Luthers egne salmer, men de bliver ændret på alle mulige måder, som det 20. århundrede har lært os.”

 Hele operaen vil få premiere på et senere tidspunkt. Bo Holten og Eva Sommestad Holten har allerede skrevet flere operaer med succes bl.a. ”Livlægens Besøg”, som havde premiere på Den Kongelige Opera i København i 2009. Deres opera ”Gesualdo – Shadows” fik verdenspremiere i 2014 og blev genopført af Den Fynske Opera i Odense i efteråret 2016.