Brahms siger godnat

Brahms siger godnat

Hvis du har en uro over dit barns seng eller pusleplads, så kan du sikkert genkalde dig den melodi, den spiller. En lille rolig og sangbar melodi, der spiller, indtil snoren er løbet op i uroen igen. Når du trækker i snoren, starter den forfra igen og igen.

Næsten alle uroer med en mekanisk spilledåse indeni spiller den samme melodi. Det er Wiegenlied, en tysk folkesang med melodi komponeret af den tyske komponist Johannes Brahms. Den kaldes derfor også for Brahms vuggevise. Det var oprindeligt en kærlighedssang, men med hjælp fra de mange spilledåser er den blevet af verdens mest kendte vuggevisemelodier. Du kan læse mere om Brahms’ vuggevise på Højskolesangbogens hjemmeside.

👉 Wiegenlied i Højskolesangbogen

Selvom dit barn bliver større, er der mange gode grunde til at holde fast i at lade godnatsangen være en fast del af putteritualet. Når du synger for dit barn, forstærkes tilknytningen mellem jer og det vil sammen med en rolig melodi hjælpe barnet til at finde den tryghed og ro, som er nødvendig for at kunne slippe dagen og overgive sig til søvnen. Sangen kan også hjælpe den voksne med at blive rolig og nærværende under putningen, selvom dagens oplevelser og aftenens gøremål måske rumsterer i baghovedet. Det er en fantastisk mulighed for at have en daglig samværsstund for tryghed og forbindelse uanset hvor travlt et hverdagsprogram familien har.

Youtube og diverse musikstreamingtjenester kan være en hjælp hvis man som gerne vil lære en ny sang, men sørg for at anvende dem på andre tidspunkter end under selve putningen. Der findes også mange playlister og apps med meditationer og afslapningsmusik til børn. De kan indgå som et gavnligt som et supplement under putteritualet, hvis barnet har meget svært ved at falde til ro, men de kan ikke erstatte den levende godnatsang.

Der er skrevet flere forskellige danske tekster til Brahms vuggevise. Vi har fundet en af dem og lavet et lille sangark, I kan printe ud derhjemme og synge efter, hvis I har lyst til at synge med på melodien i spilledåsen eller føje den til jeres repertoire af godnatsange.

👉 Brahms vuggevise på dansk

Men hvem var Brahms og er der mere af hans musik, som vi kender i dag? Brahms levede i 1800-tallet i den musikalske epoke der kaldes romantikken. Han levede i en tid med mange store komponister. Mange er blevet kendt i eftertiden eksempelvis Mahler, Wagner, Rachmaninov og Carl Nielsen herhjemme i Danmark. Brahms blev født i Hamborg og ernærede sig både som komponist, pianist og dirigent. Han blev udråbt som Beethovens efterfølger og blev meget kendt i sin samtid. Han var ikke selv glad for titlen, men var en utrolig dygtig komponist og formåede at leve af sin musik og endog tjene mange på den.

Brahms: Ungarsk Dans nr. 1

Brahms skrev både symfonier, klavermusik, kammermusik, korsatser og sange. Nogle af hans kendte værker er hans ungarske danse som er blevet brugt i mange sammenhænge. I Musikkens børn indgår dans nummer 1 og 5 i sangen “Lille hest”, som er en oplagt rammesang til hesteleg, hvor man skiftevis ”fodrer” med hestelækkerier under den rolige del og galopperer under den hurtige del. I kan også høre orkesterversionen af dans nummer 1 ovenfor. Dansene er temperamentsfulde og varierede og giver god mulighed for kropslig udfoldelse på stuegulvet. Hvis det er svært at “finde på” og danse helt frit til musikken, så prøv at finde et let tørklæde frem. Det er nogle gange nemmere at danse med noget i hånden – både for børn og voksne.

Lille hest (Syng med tigeren Tutti). Sang: Maria Burgård. Violin: Ian van Rensburg. Violin: Sarah Foldager. Bratsch: Eva Paulin. Cello: Eugene Hye-Knudsen.