Tutti & instrumenterne: Basun

Basun

I denne måned skal Tutti prøve at spille på basun. Og basunisterne i Aarhus Symfoniorkester spiller for Tutti, så der står røg ud af basunen på dem!

Basunen er et messingblæseinstrument, der klinger dybt. Den har en blød, fyldig og varm klang. Den kaldes også trombone eller trækbasun. Man spiller på en basun ved at puste ind i mundstykket med stramme læber, lidt ligesom hvis man vil lave en pruttelyd. Basunen har ikke knapper eller tangenter, så når man skal ændre tonen, bruger man den ene hånd til at forskyde to rørstykker fra hinanden; lidt som en teleskopstang. Ved at ændre udtrækket ændres den rørlængde, som luften skal igennem, og derved ændres tonehøjden. Basunen blev opfundet i 1500-tallet og bliver brugt i både klassisk og rytmisk musik.

I den klassiske musik er basunen brugt både som soloinstrument og som en del af symfoniorkestret, hvor der som regel sidder tre basunister og spiller. Den ene spiller som regel på basbasun. Det er en basun, der klinger endnu dybere end den almindelige basun, som også kaldes tenorbasun.

Her kommer et eksempel på, hvordan basunen bliver brugt i den symfoniske musik. Det er Gustav Mahlers 3. symfoni. Den starter med, at man hører mange forskellige instrumenter efter hinanden og så ca. 7,5 minut inde i stykket kommer basunsoloen. Se den her:

Basunen bruges også i operamusik, kammermusik og i solostykker, hvor der kun er en basun, der spiller. Sjældnere er det, at man hører mange basuner spille sammen.

Her kan I se en video med hele 76 basuner, der spiller på én gang!

Tutti og instrumenterne: Basun

Tigeren Tutti har været på besøg i symfoniorkestret. Her møder han basunisterne Jens Vind og Fabrice Godin, som sætter fut i fejemøget og drøn på drengen.

I den rytmiske musik bruges basunen i mange sammenhænge. Et pop- eller rockorkester består som regel af sang, trommer, bas, guitar og måske klaver. Men nogle gange tilføjes blæsere for at gøre lyden mere fyldig og for at tilføre andre klange og lyde til orkestrets samlede lyd. Så er det tit trompet, basun og saxofon der spiller med.

I jazzmusikken bruges basunen ofte, både i orkestre og som soloinstrument. I big bands er der fire basuner. De spiller sammen med de andre instrumenter og danner den store big band lyd, og nogle gange er der en basunist, der spiller en solo. Så finder musikeren selv på en melodi på stedet eller spiller en, der er øvet på forhånd.

Her kan I høre den amerikanske basunist Melba Liston spille et jazznummer:

Hvis man har lyst til at lære at spille på basun kan man tilmelde sig basunundervisning på en musikskole. Der er også mange skolebands, hvor det er muligt at prøve kræfter med basun, og så findes der også mange garder og lignende blæserbands, hvor man kan spille på basun.

Man skal være en vis alder før man kan starte til basun, fordi kroppen, fingrene og armene lige skal være så lange, at man kan nå! Heldigvis findes der små basuner til børn og derfor kan man starte allerede ved 7 års-alderen. Hvis dit barn drømmer om at spille basun, så kontakt musikskolen her og tag en snak med læreren om, hvornår I kan starte!

Og hvis I har lyst til at høre mere basunmusik, så kom til Aarhus Jazz Festival i uge 29. Der er garanti for basun i flere sammenhænge og der er også noget for børn! Se mere her.